Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

ΔΝΤ: παράδειγμα προς μίμηση η Ελλάδα


ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ ΣΤΟ ΨΗΛΟ

Κατά της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας τάχθηκε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ξεκαθαρίζοντας πως αυτή τη στιγμή μία τέτοια ενέργεια θα προκαλούσε στην οικονομία της χώρας περισσότερες ζημιές από οφέλη...


«Συμφωνούμε με τις ελληνικές αρχές και τους ευρωπαίους εταίρους μας ότι το κόστος μιας αναδιάρθρωσης χρέους θα ξεπερνούσε κατά πολύ τα οφέλη του», είπε σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, ο αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, ο Αντζάι Τσόπρα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βιέννη.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ πρόσθεσε ότι «η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας βρίσκεται σε καλό δρόμο, αν και όπως είπε, «χρειάζεται ακόμα περισσότερη δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση. Η πρόκληση θα είναι η δημιουργία μίας σταθερής βάσης για τη δημοσιονομική προσαρμογή», είπε.

Εν τω μεταξύ, στην έκθεση του ΔΝΤ για την «Περιφερειακή Οικονομική Προοπτική της Ευρώπης», που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο διεθνής Οργανισμός διατηρεί αμετάβλητες τις προβλέψεις του για ύφεση 4% φέτος και 2,6% το 2011.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, εκτιμά ότι φέτος θα διαμορφωθεί στο 4,6% και θα υποχωρήσει το 2011 στο 2,2%.

Στο σημείο της έκθεσης για την απασχόληση, το ΔΝΤ υπογραμμίζει πως η κατάργηση των προνομίων των προστατευόμενων επαγγελμάτων στον τομέα των υπηρεσιών ή η κατάργηση των «ακαμψιών» στις αγορές προϊόντων, θα ενισχύσει την απασχόληση, εφόσον συνοδεύεται από μια «ευέλικτη» προσφορά εργασίας που θα υποστηρίζεται από την «επαρκή, αλλά όχι υπερβολική» προστασία της απασχόλησης.

Η Ελλάδα παρουσιάζεται ως παράδειγμα προς μίμηση, καθώς, όπως αναφέρεται στην έκθεση, «πρόσφατα ψήφισε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και είναι έτοιμη να προχωρήσει στην απελευθέρωση των επαγγελματικών υπηρεσιών και να άρει τους κανονιστικούς φραγμούς στον τομέα του τουρισμού και της λιανικής πώλησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου