Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Τι θα γίνει τελικά με την κάρτα – «υπερφακέλωμα»;


Οι φορείς που εμπλέκονται δεν έχουν αποφασίσει ακόμα πως θα διαμορφωθεί η κάρτα του πολίτη που προανήγγειλε η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να προκαλείται σύγχιση στους πολίτες, κυρίως από τα...



δημοσιεύματα, ενώ οι αντιδράσεις είναι ποικίλες. Μεγάλο είναι και το θέμα της ενδεχόμενης παραβίασης των προσωπικών δεδομένων. Ειδικότερα, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε ανακοίνωσή της τονίζει πως «δεν έχει λάβει αρμοδίως γνώση για τις σχεδιαζόμενες εφαρμογές». Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τέθηκε ερώτημα μόνο για τον υποχρεωτικό εφοδιασμό των πολιτών με τη λεγόμενη «κάρτα συναλλαγών» με τον πρόεδρο της Αρχής να διατυπώνει επιφυλάξεις ως προς τη νομιμότητά της, δηλώνοντας πως «η Αρχή δεν μπορεί να τοποθετηθεί με βάση δημοσιογραφικές πληροφορίες, αλλά θα αναμένει την ενημέρωση από τα αρμόδια Υπουργεία».

Ωστόσο, ο Ειδικός Γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Στέφανος Γκρίτζαλης, ανέφερε πως προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι η κάρτα του πολίτη να αντικαταστήσει την αστυνομική ταυτότητα, καθώς θα χρησιμοποιείται τόσο για την φυσική ταυτοποίηση, όσο και για την ψηφιακή αυθεντικοποίηση και την ψηφιακή υπογραφή. Πιθανώς θα περιλαμβάνει τον αριθμό δημοτολογίου του πολίτη, το ΑΜΚΑ και τον αριθμό της αστυνομικής ταυτότητας προκειμένου να υπάρχει συμβατότητα με το ότι ίσχυε μέχρι τώρα. Στην περίπτωση δε όπου η κάρτα θα χρησιμοποιείται ως ταξιδιωτικό έγγραφο θα υπάρχει και το δακτυλικό αποτύπωμα του κατόχου, όπως ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπροσθέτως, ο Ειδικός Γραμματέας έσπευσε να διαψεύσει την πληροφορία ότι η κάρτα θα περιλαμβάνει και δεδομένα ιατρικού φακέλου του κατόχου της, καθώς ούτε υπάρχει τέτοιος, ούτε και υπάρχει τέτοια πρόθεση από τους αρμόδιους φορείς. Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα κληθεί η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα προκειμένου να αποφανθεί για τη νομιμότητα του εγχειρήματος.


http://www.newsblog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου