Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Βρέθηκε κατσαρίδα σε συσκευασία γάλακτος!

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου προκάλεσε αστυνιακτρική έκθεση που υπογράφουν οι κ.κ. Ηλίας Οικονομίδης, Αθανάσιος Βαρκάς και Παναγιώτης Μανώλακας με την οποία διαπιστώθηκε η ύπαρξη κατσαρίδας σε...


διαπιστώθηκε η ύπαρξη κατσαρίδας σε συσκευασία παστεριωμένου γάλακτος!

Στην αστυκτηνιατρική έκθεση αναφέρονται τα ακόλουθα απίθανα:

«....Την 21η Μαϊου 2010 η Υπηρεσία μας έγινε αποδέκτης αιτήματος ιδιώτη καταναλωτή ο οποίος προσκόμισε συσκευασία παστεριωμένου γάλακτος για το οποίο υπήρχε υποψία ότι περιέχει ξένα σώματα.

Η συσκευασία παραλήφθηκε και συντηρήθηκε υπό ψύξη μέχρι να εξεταστεί αργότερα την ίδια ημέρα. Η συσκευασία επιθεωρήθηκε και κατόπιν ανοίχτηκε προσεκτικά - προκειμένου να μην επιμολυνθεί με οποιοδήποτε τρόπο το περεχόμενό της - παρουσία των κ.κ. Οικονομίδη Ηλία, Δ/ντη Κτηνιατρικής Δωδεκανήσου, Βάρκα Αθανασίου και Μανώλακα Παναγιώτη, Κτηνιάτρων της Δ/νσης Κτηνιατρικής Δωδεκανήσου.

Η συσκευασία ήταν σε πολύ καλή κατάσταση και είχε αποσφραγιστεί από τον καταναλωτή (είχε ανοιχτεί μερικώς η ταινία ασφαλείας του πώματος κατά τρόπο τέτοιο που να αποκαλύπτει τη μικρή κυκλική οπή του πώματος).

Το περιεχόμενο κατόπιν μεταγγίστηκε σε καθαρό διάφανο πλαστικό περιέκτη, προκειμένου να διαπιστωθεί η τυχόν παρουσία ξένων σωμάτων εντός της συσκευασίας. Αφού μεταγγίστηκε το σύνολο του περιεχομένου, στον πυθμένα της χάρτινης συσκευασίας βρέθηκε το πτώμα εντόμου της τάξης Blattaria (κοινή ονομασία στην Ελληνική: κατσαρίδα) συνολικού μήκους 6 εκ. (μήκος σώματος: 2,5 εκ.).

Από το περιεχόμενο λήφθηκε δείγμα το οποίο αποστάλθηκε σε κρατικό Κτηνιατρικό εργαστήριο για να υποβληθεί σε μικροβιολογική εξέταση, τα αποτελέσματα της οποίας έδειξαν την παρουσία κολοβακτηριδιακής μόλυνσης (η έκθεση αποτελεσμάτων επισυνάπτεται).

Τα ανωτέρω συνιστούν παράβαση του ΚΑΝ(ΕΚ) 852/2004 για την υγιεινή των τροφίμων και του ΚΑΝ,(ΕΚ)2073/2005 όπως τροποποιήθηκε με τον ΚΑΝ(ΕΚ)1441/2007 και ισχύει, περί μικροβιολογικών κριτηρίων στα τρόφιμα.
Η συσκευασία έφερε τις ακόλουθες ενδείξεις:

• γάλα υψηλής παστερίωσης ΦΑΡΜΑ της Εταιρείας ΦΑΓΕ συσκευασία 1,5 lit.

• αριθμός παρτίδας 614 Νο 5:54

• κωδικός αριθμός κτηνιατρικής έγκρισης της εγκατάστασης GR 48.2.1068 EC.

• ημερομηνία ανάλωσης έως και 06.06.10

Όπως διαπιστώθηκε, η συγκεκριμένη εγκατάσταση βρίσκεται στα όρια ευθύνης της Ν.Α. Φλώρινας. Η Υπηρεσία μας ενημέρωσε εγγράφως τη Δ/νση Κτηνιατρικής Φλώρινας ώστε να προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες. Η Δ/νση Κτηνιατρικής Φλώρινας μας γνωστοποίησε εγγράφως στις 15.06.2010 ότι η εγκατάσταση ανήκει στην εταιρία ΦΑΓΕ, βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή Αμυνταίου Φλώρινας και έχει ορισμένο ως υπεύθυνο εγκατάστασης τον κ. Σιδέρη Σπυρίδωνα.

Έκτοτε, δεν είχαμε καμία περαιτέρω ενημέρωση για την εξέλιξη της υπόθεσης σε ότι αφορά τα στοιχεία του αγορανομικού υπεύθυνου της γαλακτοβιομηχανίας».

dimokratiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου